Nagradom najčitatelju završen 26. Sanjam knjige u Istri

  • Post category:Novosti
Nagradom najčitatelju završen 26. Sanjam knjige u Istri

Svečanom dodjelom Nagrade dr. Ivo Borovečki najčitatelju 26. Sa(n)jam knjige u Istri zatvoren je festival knjiga i autora koji je Pulu tijekom deset dana pretvorio u grad knjiga i pisaca

Nagrada dr. Ivo Borovečki dodjeljuje se na pulskom sajmu knjiga i autora od 2013. čitatelju ili čitateljici za kojeg ili koju se zna da istinski voli čitati. Nagrada nosi ime po uglednom pulskom liječniku, specijalistu radiologije, poliglotu iznimnog znanja, prijatelju Sajma i knjige općenito, preminulom u godini utemeljenja ovog priznanja, doktoru Ivi Borovečkom. Ove godine skulpturu pulske keramičarke Jadranke Ostić i poklon-kupon u vrijednosti od 1000 kuna za kupovinu knjiga na Sajmu zaslužio je Puležan Zvonimir Trošić, inače administrator informatičkog sustava i strastveni čitatelj.

“Inače čitam esejistiku i publicistiku, a zahvaljujem na nagradi jer ona pokazuje što mi znači ovaj Sajam. Da nema Sajma i autora koje ovdje susrećem, vjerojatno ne bih čitao lijepu književnost”, rekao je dobitnik nagrade Zvonimir Trošić. Ovogodišnji Sa(n)jam knjige u Istri uspješno je priveden kraju nakon teške i nepredvidive godine u kojoj je otkazivan nekoliko puta zbog nepovoljne epidemiološke situacije. Dolaskom toplijeg vremena, programski dio Sajma organiziran je i proveden u otvorenom prostoru, dok su se ljubitelji knjiga okupljali u novoj sajamskoj knjižari postavljenoj u prostoru bivše tvornice Arena trikotaže. “Dogodio se veliki susret publike i autora i kao organizatori smo presretni. Pula je dobila novi prostor knjige i ono što je nama najvažnije, potvrdila nas je pulska publika radi koje sve ovo radimo i ne odustajemo”, istaknula je direktorica Sa(n)jam knjige u Istri Magdalena Vodopija.

Tijekom deset dana održavanja Sajma svi programi uživo su prenošeni putem radija Maestral, YouTube kanala i Facebook stranice Sajma te ostaju trajno dostupni publici. Na Sajmu su svoje knjige predstavljali Svetislav Basara, Petar Gudelj, Ivica Đikić, Đurđica Čilić, Ivana Bodrožić, Danijel Žeželj, Nada Gašić, Dorta Jagić, Olja Savičević Ivančević i brojni drugi autori i autorice, njih više od stotinu. U suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem iz Zagreba dvije sajamske večeri obilježene su zapaženim nastupima pjesnikinja i glumaca te kazališne kuće, a velik doprinos dobroj atmosferi dali su istarski glazbenici Dario Marušić, Mauro Giorgi, Branko Strepin i drugi.

“Naša nova knjižara ove godine nikad nije bila prazna, tijekom cijelog dana publika je obilazila police s knjigama. Najviše su se prodavali poezija, koja je bila u središtu programa Sajma i autori koji su nastupali pred pulskom publikom. Tradicionalno je dobar interes za izdanjima istarskih izdavača. Ljude su zanimale i Balaševićeve knjige novosadskog izdavača Balbelo, kultne knjige Šarenog dućana, znanstvena fantastika i fantasy. Posebno su se izdvojile knjige “Smiljko i ja si mahnemo” Eveline Rudan te “Kontraendorfin” Svetislava Basare”, zaključila je direktorica prodaje Vlatka Balinčić.

(foto: Manuel Angelini)